سقف شیبدار

آبرو ناودانی
آبرو ناودانی
فوریه 26, 2020
اجرای سقف شیبدار
اجرای سقف شیب دار
فوریه 26, 2020

سقف شیبدار

سقف شیبدار، سقفی است که شامل یک سطح یا سطوح شیبدار با زاویه معمولاً بیش از 20 درجه است. این یک سقف دو طرفه و دو صفحه است که یک برآمدگی در بالاترین نقطه خود دارد که به معنای دقیق تر، سقف شیبدار به شیب بیش از 10 درجه یا سقفی با دو شیب که در یک یال مرکزی به هم می رسند نیاز دارد. سقف شیبدار ظاهر کلاسیک تری را ارائه می دهند و آنها رایج ترین و کارآمد ترین راه حل در هوای مرطوب و سرد برای اطمینان از حداکثر حفاظت هستند. همچنین قطعات سقف شیبدار شامل پیش آمدگی لبه بام است که در پشت بام، قسمت پایینی سقف شیبدار که از سطح بیرونی دیوار بیرون زده است و عملکرد اصلی پیشرو این است که آب باران از پشت بام به طور مستقیم بر روی دیوار بیرونی ریخته شود و از نور خورشید هم محافظت می کنیم که گاهی اوقات برای افزایش زیبایی معماری، سقف ها به شدت تزئین می شوند.

بخش دیگر سقف شیبدار، قسمت فوقانی مثلثی شکل دیوار در انتهای سقف پشته ای است و نواری از مواد غیرقابل نفوذ، معمولاً فلزی که برای خروج آب از محل اتصال پوشش سقف و قسمت دیگری از سازه استفاده می‌شود. همچنین برای جلوگیری از ورود رطوبت به دیوار و سقف از طریق اتصالات کاپینگ ها، دیوار و سایر نفوذها از طریق صفحه سقف ارائه می شوند که زاویه بیرونی (بیش از 180 درجه) توسط خط الراس مایل بین دو شیب سقف متقاطع تشکیل شده است و تقاطع افقی در راس دو سطح بالا رونده سقف در جهت مخالف متمایل است.

البته سقف شیبدار دارای بهش های افقی هستند که روی تیرهای اصلی دیوار به دیوار قرار می گیرند تا از تیرهای مشترک سقف در زمانی که دهانه بزرگ است حمایت کنند، بخش هایی از فولاد ساخته می شوند که سطوح بالایی آن باید یکنواخت و صاف باشد و باید قبل از تثبیت در بالا رنگ آمیزی شوند. با این همه بعضی از بخش ها جزء ساختاری سقف شیبدار است و به طور معمول از تکیه گاه سقف (ستون یا دیوار) شروع می شود و در ساخت خانه های معمولی و برای سوله های تجاری بزرگ صنعتی از تیرهای فولادی استفاده می شود.

انواع سقف شیب دار

صاحبان سازه باید موارد انتخاب سقف شیبدار مناسب را حتما در نظر بگیرند تا بتوانند بهترین انتخاب را در تعیین سقف شیبدار سازه خود داشته باشند. در انتخاب سقف شیبدار ، گزینه های بسیار زیاد وجود دارند که هر کدام از آنها مزایا و معایبی دارند. تصمیم شما هم باید بر اساس زیبایی سقف باشد و هم وضعیت آب و هوایی منطقه ای که بنای شما در آن قرار گرفته است. سقف های سه گوش هستند پر طرفدارترین سقف در سقف شیب دار می باشد.سقف شیبدار سه گوش، سقف بسیار متداولی است که می توانید سقف شیبدار را با مصالح متفاوتی رویت نمایید. درهر صورت در ساختن این مدل سقف های شیب دار حتما باید اندازه ی طلایی را مخصوصا در افزایش یا کاهش شیب سقف در نظر گرفت. همانطور که ادوین لوتینس (بزرگتری معمار جهان) همیشه از زاویه 45 درجه در شیب سقف شیبدار ها دوری جسته است و حتی این اندازه زاویه شیب را اندازه زاویه زشت نامیده است، اگر سقفی با این شیب ساخته شود علاوه بر کمبود زیبایی از نظر ظاهری، از نظر سازه ای نیز سازه ای مناسب نمی باشد. پس اندازه زوایه شیب سقف شیبدار بسیار پر اهمیت می باشد.

سقف شیروانی نامتقارن (سقف های نمکدانی)

این سقف شیبدار ها به گونه ای طراحی شده اند که یک طرف سقف شیبدار بلند تر از طرف دیگر آن می باشد به همین علت نمایی متفاوت از سقف های دیگر ارائه می دهد. این سقف ها برای خانه های مستقل مورد استفاده قرار می گیرد و طراحی این سقف شیبدار بسیار مدرن می باشد. این مدل سقف شیبدار به دنبال بدست آوردن شیب بیشتر برای نتیجه به مراتب بهتر می باشد.

سقف مسطح شیب دار (سقف های گمبرل)

این مدل سقف نیز طرح دیگری از سقف های شیب دار می باشد که برای صاحبان بنا وجود دارد. این سقف شیبدار دارای دو پانل می باشد. زاویه شیب سقف شیبدار بالاتر به صورت پهن تر طراحی شد در حالی که زاویه ی سقف پایین تر، تندتر می باشد. این باعث شده این سقف نیز به گونه ای متفاوت نمایان باشد.

سقف شیبدار چهار بر (سقف های منسرد)

درواقع سقف شیبدار های چهار بر، همان سقف های مسطح شیب دار هستند که دارای چهار پانل سقف باشند. در این مدل سقف در پانل های پایین تر شیب سقف بیشتر و پانل های پایین تر کم زاویه تر هستند. در پانل های پایین تر محفظه ای برای قرار دادن پنجره وجود دارد که باعث ایجاد فضا برای داشتن اتاق می گردد. و قسمت های بالاتر این سقف شیبدار از فاصله نزدیک قابل دیدن نیست و فقط از فاصله ی دور قابل دیدن می باشد. این سقف فرانسوی می باشد و به صورت سقف مسطح شیب دار در کشورهای اروپایی مورد استفاده قرار میگیرد.

سقف شیبدار هرمی

همانطور که از اسم این سقف شیبدار مشخص می باشد این سقف به صورت هرم طراحی شده است و دارای 4 پانل می باشد. این سقف ها بیشتر برای مکان هایی بکار می رود که سازه های کوچکتری دارند. دیوارهای این خانه ها متقارن هستند و برای ساختن بسیار آسان می باشند. این مدل سقف ها نه تنها از نظر زیبایی بسیار چشم نواز هستند، بلکه از نظر بهروری انرژی نیز بسیار مطلوب می باشند.

مزایا و معایب سقف شیبدار

طراحی سقف به هدایت آب از خانه کمک می کند و شانس کمی برای غرق شدن آب باقی می گذارد. راندمان حرارتی؛ یعنی تهویه طبیعی زیر لایه سقف بالایی به طور قابل توجهی بازده حرارتی ساختمان را بهبود می بخشد و این امر آسایش مطلوب فضای داخلی را هم در زمستان و هم در تابستان تضمین می کند. ذخیره انرژی؛ پوشش ساختمان مسئول حدود 25 تا 35 درصد از دست دادن انرژی در یک ساختمان است و سقف های شیبدار به گونه ای ساخته شده اند که اجازه تهویه طبیعی بین لایه بیرونی و ساختمان را می دهند و انرژی را حفظ می کنند و البته سیستم سقف شیبدار نوعی سقف است که در موارد زیادی مورد استفاده قرار می گیرد و قبل از انتخاب ساختمان باید مزایا و معایب آن را مشخص کرد. در اینجا مزایا و معایب عمده سقف شیبدار مورد بحث قرار می گیرد. البته مزایای سقف شیبدار شامل حفاظت در برابر خطرات محیطی؛ زیرا سقف شیبدار شکل مثلثی دارند و در مواجهه با آب و هوای بیش از حد، از جمله باران شدید و بارش برف، پایدار هستند و بسیار موثرتر هستند.

همچنین استفاده مجدد از آب باران؛ زیرا اجرای سقف شیبدار استفاده مجدد از آب باران را نسبت به سقف های مسطح آسان تر می کند. سیستم زهکشی خارجی اصلاح و نگهداری آسان تر است و تطبیق پذیری از دیگر مزایا است؛ سقف شیبدار را می توان به فضای زندگی اضافی قابل توجهی در داخل خانه تبدیل کرد و این می تواند بسیار ارزشمند باشد اگر اتاق اضافی در آن مورد نیاز باشد .

معایب سیستم سقف شیبدار نیز شامل موارد دیگری است یعنی سقف شیبدار بار بیشتری بر پایه های ساختمان وارد می کند و عمق بیشتری از پایه ها را می طلبد و جایگزینی سقف تخت با سقف شیبدار در سازه های موجود همیشه امکان پذیر نیست و برای ساختمان هایی با چند سطح یا پلان های پیچیده امکان پذیر نیست که با سقف شیبدار از نظر معماری نمی توان آنقدرها کار کرد.

پایداری؛ برخی از کاشی های سقف دارای اعتبار پایدار برای ادغام پنل های خورشیدی در ساختار سقف شیبدار هستند و طول عمر بیشتر مزیت دیگر سقف شیبدار است زیرا سقف های تخت برای جلوگیری از نشتی نیاز به نگهداری مداوم سیستم های زهکشی خود دارند و در حالی که سقف شیبدار گران تر هستند، تعمیرات ارزان تر و کمتر این امر را جبران می کند و این امر به ویژه در مورد پوشش سقف با تخته سنگ طبیعی با کیفیت بالا، با طول عمر بیش از 100 سال و بدون نیاز به هیچ گونه تعمیر و نگهداری صادق است. نصب و نگهداری سقف شیبدار هزینه بیشتری دارد زیرا از آنجایی که بارهای تحمل شده توسط یک سقف شیبدار عمدتاً بر روی اتصالات اعمال می شود، آنها فقط در امتداد محور هر قطعه یا عضو جداگانه عمل می کنند و این سقف شیبدار را در معرض دو نیروی محوری فشار و کشش قرار می دهد. از آنجایی که بارهای محوری توسط تمام قسمت های عضو به طور مساوی حمل می شود، تحمل وزن تا حد امکان بالا است. در حالی که چندین “تنش ثانویه” نیز روی خرپا اعمال می شود، اثرات آنها جزئی است. عناصر خاصی از طراحی خرپا نیز برای مقابله با این تنش ها کار می کنند.

ساختار سقف شیبدار

وزن سقف شیبدار که آن ها را تحمل می کنند، نیرویی رو به پایین به اعضای بالایی وارد می کند. این باعث فشرده شدن در “وتر بالایی” (قسمت بالای خرپا) می شود و این شامل هر پایه مورب علاوه بر تیرها نیز می شود. در بخش دیگر سختی خود تیر علاوه بر طراحی خرپا، اثر این فشردگی را کاهش می دهد و بدون وتر پایین متصل شده خرپا، سقف شیبدار می توانستند در پایه فشار وارد کنند و دیوارهای زیر را واژگون کنند. این ناشی از نیروی کشش انتهای عضو در امتداد محور سقف شیبدار است که با این حال، همانطور که مفاصل پایینی از هم جدا می شوند، این امر باعث می شود که بالاترین مفصل به هم محکم تر متصل شود و همراه با برهم کنش نیروهای متضاد در امتداد پست ها و پایه ها، این تعادل ایجاد می کند و بارها را متعادل می کند که بار دیگر، خود تیر سقف شیبدار در برابر کشش مقاوم است و استحکام کلی را افزایش می دهد.

تاثیر باد بر سیستم‌های عایق سقف شیبدار برای ساختمان‌ها بررسی شده است و مکانیسم‌های مسئول آسیب باد شناسایی شده‌اند و نتایج در مورد سیستم‌هایی اعمال می‌شود که از عناصر مسطح و با فاصله نزدیک استفاده می‌کنند، مانند تخته‌های عایق یا دال‌های سنگفرش، که ضخامت آنها بسیار کمتر از طول یا عرض آنها است که بلند کردن و واژگونی عناصر سیستم با سرعت باد بسیار کمتر از مقادیر طراحی معمولی رخ داده است و توزیع فشار استاتیکی که توسط جریان باد بر روی سطح بیرونی سیستم ایجاد می شود، جریان های کوچکی را از طریق اتصالات بین عناصر و زیر آنها ایجاد می کند. بنابراین یک توزیع فشار در زیر عناصر برقرار می شود و این توزیع فشار سقف شیبدار است، اما متفاوت از آن، در سطح بیرونی، و در مناطق خاصی از سقف، اختلاف فشار بر روی عناصر افزایش می‌یابد که می‌تواند بیشتر از وزن آنها در سرعت‌های طراحی شده باش و این اتفاق حتی زمانی رخ می دهد که تمام سطوح صاف و مسطح هستند و اتصالات سقف شیبدار محکم باشد.